Convencio Valencianista celebra el "I Encontre Formatiu"
El dissabte 24 de setembre, en la seu de l’entitat cultural El Piló de Burjassot, una trentena d’assistents ha participat en el ‘I Encontre Formatiu’ organisat per l’associacio Convencio Valencianista.
La jornada ha començat a les nou del mati i ha acabat a les huit de la vesprada.
Cinc han segut les ponencies, desenrollades per experts en cada una de les tematiques: Jesualt Masia, sicolec, ha parlat de “L’influencia social de les minories”, Toni Fontelles, periodiste, de “Comunicacio i relacio en els mijos”, Albert Marín, ingenier industrial i politic, de "Models d’Estat i de govern”. Acabada la pausa per a dinar ‒en un local proxim‒, José Ramón Chirivella, president de Juristes Valencians, ha donat una lliço sobre “El Dret Civil Valencià” i Joan Sancho, ingenier de telecomunicacions i president de Convencio Valencianista, ha presentat una “Aproximacio a un Pla Estrategic per al valencianisme”.
Totes les intervencions han segut complementades per una tanda de preguntes, quan no de vius debats.
Al finalisar, els assistents han destacat l’alt nivell dels ponentes i l’ambient de treball en un clima de cordialitat.
L’organisacio anuncia que este es el primer d’una serie d’encontres que tenen l’objectiu de possibilitar una formacio d’ample espectre en el moviment valencianiste.
Jornada valencianista en Denia, el proxim 14 de maig
L’activitat Tots els dies 9 que mensualment organisa Convencio Valencianista, en colaboracio en unes atres associacions, es desenrollarà en la ciutat de Denia el proxim 14 de maig, a partir de les 10:30 h.
En esta ocasio l’associacio Roc Chabàs-La Marina actuarà d’amfitriona; dels seus membres ha partit la proposta i la persona sobre la que centrarém l’activitat i homenage. Es tracta del pare Pere Esteve, un francisca natural de la capital de la Marina que mori en llaors de santitat en el segle XVII i que fon un gran benefactor dels seus conveïns, a l’hora que realisà una gran labor evangelisadora i se feu carrec d’importants responsabilitats en l’orde conventual. Te obra escrita en llengua valenciana (sermons, goigs i una Historia del Sant Sepulcre en vers).
La cita es a les 10:30 h en el Parc de Torrecremada. Des d’alli nos dirigirém a la ‘Caseta del Pare Pere’, ermitori que ell mateixa va construir i en el que se l’honra, situat als peus del Mongo.
Acabat l’acte nos desplaçarém al carrer Temple de Sant Telm, 7 D, local cedit a l’associacio Roc Chabàs-La Marina per a assistir a la presentacio tres llibres de recent edicio: L’Himne Valencià. Un himne per a un poble, de Juli Moreno, Mosaic castellonenc. Estampes i històries de Castelló, de Xavier Gimeno i XL Aniversari de les Normes d’El Puig de diversos autors. En l’acte participaran els autors indicats, el president de l’associacio amfitriona, Pedro Fuentes, i el president de Convencio Valencianista, Joan Sancho.
Portada del fullet que entregarem a tots els assistents, a on contindrà una biografia del pare Pere Esteve.
Cartell de la presentacio i firma de llibres (Associació Cultural Roc Chabàs - La Marina).
Demanem l’adequació de la definició del terme “valenciano” a la RAE
El passat dilluns, 7 de març, el president del Rogle Constanti Llombart i el de Convenció Valencianista entregaren, en les oficines de la Real Academia Española (RAE) una carta dirigida al decà de dita institució, demanant-li que es canvie la definició del vocable 'valenciano' en l’accepcio en que es referix a la llengua dels valencians.
El diccionari de la RAE definix al valencià com una variant del català, contradient a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el sentir majoritari del poble valencià i a les definicions de la pròpia RAE en edicions anteriors.
Per això abdós entitats valencianes exigixen a la RAE que rectifique i adopte per al vocable 'valenciano', la definició que dona el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), entitat decana en l'estudi i normalisació de l'idioma valencià.
A continuació se pot llegir íntegrament la carta que fon registrada en l'oficina de la RAE per part dels dirigents de les entitats senyalades.
Llegir document complet en PDF:
www.convenciovalencianista.org/wp-content/documents/Carta%20Valenciana%20a%20la%20RAE.pdf
El valencianisme recolza la recuperacio del Dret Civil Valencià
Membres del Rogle Constanti Llombart i de Convencio Valencianista junt a unes atres entitats de la societat vivil valenciana forem convidats a la jornada que l’associacio Juristes Valencians (AJV) organisà, el passat 7 de març en el Congrés dels Diputats, baix el lema “40 Aniversari Estatut. Hora del Dret Civil Valencià”.
Partiparem en una jornada reivindictiva sobre la recuperacio del Dret Civil Valencià en la que es desenrollaren varies taules redones al voltant de cóm i quína es la situacio per a que puga prosperar esta iniciativa de recuperacio, despuix d’haver segut tombada pel Tribunal Constitucional, que no dubtà en fer-ho retrotaguent-se i amparant-se en al Decrert de Nova Planta de 1707 en el que el borbo Felip V castigà en sanya als valencians, a pesar de la fidelitat i recolzament que li prestaren part i destacats membres de la societat valenciana de l’epoca.
L’acte s’inicià en les paraules de la consellera de Participacio, Transparencia, Cooperacio i Calitat Democratica que no dubtà en recolzar esta reivindicacio, pero foren juristes, doctors en Dret i professors d’Historia del Dret els qui protagonisaren les intervencions mes documentades sobre la situacio sobre la recuperacio del Dret Civil Valencià, l’estat de la qüestio i les o la possible via que s’obri proponent una solucio imaginativa que consistix no en una reforma del text constitucional propiament dita, sino en un afegit tecnic a la disposicio adicional.
Destacà l’intervencio del valencià Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem, del Consell general del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional, en la que explicà l’utilitat de recuperar el poder llegislar en materia de Dret Civil, lo qual ajudaria a fer mes agil, comoda i viable la vida dels valencians en le seues relacions interpersonals, un dret del que fruixen mes de 15 millons d’espanyols i autonomies en molt menor tradicio historica sobre el mateix, no de bades el Dret foral valencià fon pioner, model i inspirador d’uns atres codics llegislatius historics.
Representacio empresarial, sindical i de partits politics tingueren veu en diferents taules i, si be la majoria coincidiren en que era el moment adequat per a exigir eixe llauger retoc tecnic, no faltà qui expongue lo contrari, que igual “este no era el moment adequat”. Aço, en veu d’un diputat nacional, que pertany a una circumscripcio valenciana, es “sempre” l’excusa pefecta per a no comprometre’s i mirar mes pels interessos propis i partidistes que els de la ciutadania a la que deu representar.
Una jornada intensa en la que José Ramon Chirivella, president de AJV, en valentes paraules clausurà la jornada interpelant tant als diputats valencians en el Congrés com al President del Consell i a les Corts Valencianes a que peguen una ultima espenta per a fer realitat esta justa aspiracio abans del proxim mes de juliol de 2022, data en que celebrarém el 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia. Este sería el millor regal, la millor prova d’afecte i consideracio.
Des de les nostres associacions seguirém recolzant la labor que desenrolla AJV perque coincidim en la necessitat de recuperar i profundisar en tot allo que contribuixca a millorar la vida dels valencians, les nostres aspiracions d’autogovern i elevar la nostra autoestima.
Tornen "Tots els dies 9" despuix del paro per la pandemia
El dissabte passat, 19 de febrer, Convencio Valencianista recuperava l’activitat “Tots els dies 9”. En esta ocasio dos foren els temes tractats i tres els parlaments.
Enfront de l’iglesia del Carme començà Carles Recio narrant, en la solvencia de qui domina la materia, la proclamacio en 1009 de Mubarak (junt en Muzzafar) com a rei de Valencia a l’independisar-se del Califat de Cordova. Duya en ell el cartell que confeccionà en 2009 -en l’ajuda de la l'Associacio Cultural Islamica de Valencia-, en el que, en escritura arap, se pot llegir “Milenari del Regne de Valencia”. En ell introdui el relat dels seus infructuosos intents de que algun organisme oficial impulsara la commemoracio.
A continuacio la comitiva se dirigi al proxim carrer En Borràs, a on se pot contemplar algun fragment de la muralla d’epoca islamica. Aci Juli Moreno feu una explicacio del seu recorregut i tecnica de construccio.
Finalment, a curta distancia, en la tranquila plaça de la Santa Creu, Joan Batiste Sancho glossà la figura de Rafael Villar, gran poeta i dramaturc. Un autor injutament oblidat, fallit en 1983, que Sancho reivindicà per la seua calitat com a poeta, aixina com per la seua aportacio al valencianisme.
Els assistents, prop de trenta, que coincidiren en lo molt que trobaven a faltar estes cites mensuals, pogueren resarcir-se en este intens mati cultural.
Quarta edicio del Premi “Joan Costa”
Enguany, coincidint en els XXXIV Premis lliteraris i d'investigacio "El Pilo" es convoca la quarta edicio del premi “Joan Costa”. Premi copatrocinat per Convencio Valencianista i l’entitat cultural El Piló de Burjassot.
Enguany el tema triat es: Entitat i identitat del poble valencià. Anàlisis del passat i del present. Visio de futur.
Tenint com a data llimit per a presentar els originals fins al 31 de març de 2022.
El premi consistix en un pilo de bronze i 500 euros.
Les bases s’adequen a les generiques de la convocatoria -que inclou tambe el premi de novela i el de poesia-, ademes d’unes especifiques per al premi d’ensaig.
L’informacio sancera se pot llegir aci