El valencianisme recolza la recuperacio del Dret Civil Valencià

Membres del Rogle Constanti Llombart i de Convencio Valencianista junt a unes atres entitats de la societat vivil valenciana forem convidats a la jornada que l’associacio Juristes Valencians (AJV) organisà, el passat 7 de març en el Congrés dels Diputats, baix el lema “40 Aniversari Estatut. Hora del Dret Civil Valencià”.

Partiparem en una jornada reivindictiva sobre la recuperacio del Dret Civil Valencià en la que es desenrollaren varies taules redones al voltant de cóm i quína es la situacio per a que puga prosperar esta iniciativa de recuperacio, despuix d’haver segut tombada pel Tribunal Constitucional, que no dubtà en fer-ho retrotaguent-se i amparant-se en al Decrert de Nova Planta de 1707 en el que el borbo Felip V castigà en sanya als valencians, a pesar de la fidelitat i recolzament que li prestaren part i destacats membres de la societat valenciana de l’epoca.

L’acte s’inicià en les paraules de la consellera de Participacio, Transparencia, Cooperacio i Calitat Democratica que no dubtà en recolzar esta reivindicacio, pero foren juristes, doctors en Dret i professors d’Historia del Dret els qui protagonisaren les intervencions mes documentades sobre la situacio sobre la recuperacio del Dret Civil Valencià, l’estat de la qüestio i les o la possible via que s’obri proponent una solucio imaginativa que consistix no en una reforma del text constitucional propiament dita, sino en un afegit tecnic a la disposicio adicional.

 

Destacà l’intervencio del valencià Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem, del Consell general del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional, en la que explicà l’utilitat de recuperar el poder llegislar en materia de Dret Civil, lo qual ajudaria a fer mes agil, comoda i viable la vida dels valencians en le seues relacions interpersonals, un dret del que fruixen mes de 15 millons d’espanyols i autonomies en molt menor tradicio historica sobre el mateix, no de bades el Dret foral valencià fon pioner, model i inspirador d’uns atres codics llegislatius historics.

Representacio empresarial, sindical i de partits politics tingueren veu en diferents taules i, si be la majoria coincidiren en que era el moment adequat per a exigir eixe llauger retoc tecnic, no faltà qui expongue lo contrari, que igual “este no era el moment adequat”. Aço, en veu d’un diputat nacional, que pertany a una circumscripcio valenciana, es “sempre” l’excusa pefecta per a no comprometre’s i mirar mes pels interessos propis i partidistes que els de la ciutadania a la que deu representar.

Una jornada intensa en la que José Ramon Chirivella, president de AJV, en valentes paraules clausurà la jornada interpelant tant als diputats valencians en el Congrés com al President del Consell i a les Corts Valencianes a que peguen una ultima espenta per a fer realitat esta justa aspiracio abans del proxim mes de juliol de 2022, data en que celebrarém el 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia. Este sería el millor regal, la millor prova d’afecte i consideracio.

Des de les nostres associacions seguirém recolzant la labor que desenrolla AJV perque coincidim en la necessitat de recuperar i profundisar en tot allo que contribuixca a millorar la vida dels valencians, les nostres aspiracions d’autogovern i elevar la nostra autoestima.