Dia de la Llengua i Cultura Valencianes 2021

Hui, 3 de març, el valencianisme celebra el Dia de la Llengua i Cultura Valencianes. Cada any diferents entitats es donen cita en la tomba d’Ausias March que, segons la tradicio historica, es troba en la Seu de Valencia, en la que hi ha una lloça sepulcral que la senyala.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana, que institui este dia commemoratiu, sol protagonisar els actes mes importants, entre ells una sessio academica a carrec de la seua Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes en la que s’exponen els treballs desenrollats durant l’ultim any, aixina com s’anuncien les futures actuacions.

Enguany la pandemia marca esta i unes atres activitats, com el recital de poemes que celebra el Grup d’Accio Valencianista junt a la tomba sepulcral del poeta, culminacio del seu concurs poetic anual “Parlant en Ausias March”.

Convencio Valencianista es fa reso d’este dia i convida a tots els valencians i valencianes a contribuir a la recuperacio i enaltiment de l’idioma valencià parlant-lo, llegint-lo, escrivint-lo i promocionant-lo.

Estatua Ausias March de Nassio Bayarri en Valéncia Ciutat

Lexant a part     l’estil dels trobadors

qui, per escalf,  trespassen veritat,

e sotraent          mon voler afectat

perque no·m torb,          dire·l que trob en vos.

Tot mon parlar  als qui no·us hauran vista

res no valra,       car fe no hy donaran,

e los veents        que dins vos no veruan,

en creur·a mi,    llur arma sera trista.

 

Poema XIII. Primera estrofa

Ausias March