Convencio Valencianista presenta el llibre XL Aniversari de les Normes d’El Puig en el Real Monasteri de Santa Maria d’El Puig

En un acte de caracter institucional, i seguint totes les normes que la situacio sanitaria requerix, Convencio Valencianista presentà el dissabte, dia 18 de decembre, en el simbolic marc del Real Monasteri d’El Puig de Santa Maria, l’obra 40 Aniversari de les Normes d’El Puig. 40 anys de resistencia valenciana, editada per Edicions Mosseguello.

L’acte, al que concorregueren unes 50 persones, estigue presidit per l’actual responsable de l’entitat, Joan Sancho Gea, i pel decà de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, ilm. Sr. José Luis Manglano de Mas, acompanyant als quals se trobaven l’anterior president de Convencio, Joan Carles Micó Ruiz, i el coordinador de l’obra, Juli Moreno Moreno.

Portada del llibre 40 Aniversari Normes del Puig

Assitiren varis presidents i responables d’entitats valencianes que arroparen la presentacio (Patronat de la RACV, GAV, Rogle Constanti Llombart, Consciencia Valenciana, L’Encontre, AELLVA, … ) ademes dels autors que han colaborat en esta obra coral, en la que han participat fins a 20 firmes i en la que es fa homenage a la normativa ortografica de la RACV.

Els 40 anys del titul fan referencia al multitudinari acte d’adhesio ad esta normativa, precisamente en el mateix emblematic lloc, l’any 1981. El contingut tracta una tematica ampla que incidix en la singularitat i independencia de la llengua valenciana, en la cientificitat d’esta normativa ortografica, els entrebancs que ha hagut se superar i les critiques a les que ha segut somesa, aixina com la seua conexio en les propostes de Josep Nebot i Pérez i la codificacio que propongue el pare Lluïs Fullana en 1914.

El llibre constituix a l’hora un homenage i una reflexio sobre una normativa que ha aglutinat al seu entorn al valencianisme llingüistic els ultims 40 anys.

Reproduim els parlaments del president de Convencio Valencianista, aixina com el del coordinador de l’obra, en els que s’expon l’intencionalitat que perseguix la publiciacio, per una banda la superacio de conflictes interns i per una atra la difusio de la normativa ortografica que millor s’ajusta per a trancriure la llengua dels valencians.

Articul 18/12/2021 en El Periódico de Aquí

Articul 19/12/2021 en Valencianews